Skip to main content
Het begin

Het najagen van een droom

Jamshid en X zijn beiden geboren in Teheran, een stad met duizenden jaren aan verhalen en sinds de achttiende eeuw de hoofdstad van Perzië, het hedendaagse Iran.

Jamshid is één van de weinig overgebleven aanhangers van het Zoroastrisme, één van de oudste levende religieuze tradities in de wereld. Centraal in deze dualistische traditie staat dat de mens en de wereld om ons heen ingeklemd zit tussen de ‘waarheid’ en de ‘leugen’, een vaak terugkerend thema van het Perzisch tapijt. Hoewel de ambacht van het handgeknoopte tapijt een vlucht nam onder invloed van de de Islam, is het vakmanschap terug te voeren tot de tijd van Zoroastrische koningen uit de zesde eeuw voor onze jaartelling zoals Cyrus de Grote. Jamshid en zijn familie staan in deze traditie en zetten deze traditie voort in Nederland.

Er is maar één grotere liefde dan tapijten in het leven van Jamshid, zijn vrouw ANJA. Samen delen zij een passie voor tapijten, een passie die ze graag ook met anderen wilden delen. In 1984 waagden zij samen de sprong in het diepe: het beginnen van een winkel in Perzische tapijten. De weeftechnieken, de oorsprong en de symboliek achter de tapijten, ze kunnen er uren over praten. Dit doen ze niet alleen graag met elkaar, maar met iedereen die hen komt bezoeken in de winkel.

Leave a Reply

Close Menu
Voor 15:00 uur besteld, morgen gratis in huis.